Borraines amb mel

Foto: Ivette Vila

No hi ha revisions

Ingredients

Ajustar serveis
Fulles de borraina
Mel
Granes de matafaluga
Farina
Oli d’oliva
Aigua mineral

Elaboració

1.

Primer de tot infusionem unes granes de matafaluga amb aigua mineral. Ho deixem refredar.
Marcar com a complet
2.

Netegem les fulles de borraina, les eixuguem i les reservem.
Marcar com a complet
3.

En un bol, fem una pasta amb la farina i l’aigua infusionada, ja freda, que ens ha de quedar no gaire espessa més aviat líquida com si féssim una tempura.
Marcar com a complet
4.

Posem una paella al foc amb oli d’oliva.
Marcar com a complet
5.

Quan l’oli estigui ben calent hi posem, les fulles ben sucades amb la pasta, les deixem fer fins que agafin una mica de color i les girem perquè s’acabin de fer per l’altre cantó.
Marcar com a complet
6.

Un cop fregides les posem sobre paper absorbent.
Marcar com a complet
7.

Les col·loquem en una safata i escampem per sobre un bon raig de mel. Les mengem abans no es refredin.
Marcar com a complet

Nota

Temps enrere, les borraines o borratges eren un bon recurs per combatre la gana. Es cuinaven com qualsevol verdura, com les bledes per exemple, i encara que avui dia les trobem sovint al costat dels camins i dels camps on s’havien arribat a cultivar, ja és molt difícil trobar-ne als mercats. A les comarques de les Terres de l’Ebre encara es preparen sovint en les festes populars i per Nadal, i és que a pesar del seu origen tan humil són una menja boníssima que val la pena tastar. Aquesta recepta ens la va passar una iaia de Prat de Comte on gaudir de les borraines amb mel, els rodots i les casquetes és obligatori durant la Festa de l’Aiguardent que se celebra cada any a principis d’octubre. Amb els anys, com ens deia la iaia de Prat de Comte, la gent ha anat afegint ingredients a la recepta, fent la pasta amb llet, o fins i tot ous, o afegint pela de taronja o un raget d’anís a l’aigua infusionada. De fet, la matafaluga és l’ingredient principal de l’anís. L’oli sol ser d’oliva o moltes vegades de gira-sol. La mel cal que sigui de qualitat, sense pasteuritzar i elaborada de forma artesanal. A les Terres de l’Ebre hi ha moltes petites empreses artesanes que elaboren mel d’altíssima qualitat. Es pot afegir 1 ou a la pasta per arrebossar. Es pot amanir amb sucre en lloc de mel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *