Anxoves conservades en sal

Foto: Ps

No hi ha revisions

Ingredients

Ajustar serveis
Seitons
Sal gruixuda
Pebre negre
Farigola

Elaboració

1.

Netegem els seitons traient el cap i les tripes, les passem per sota un raig d’aigua i les eixuguem.
Marcar com a complet
2.

Esterilitzem els pots on farem la conserva, bullint–los coberts amb aigua durant 30 minuts. Els posem sobre un drap de cotó amb la boca cap a terra i deixem que s’eixuguin. Cal fer el mateix amb les tapes.
Marcar com a complet
3.

Posem una capa de sal al fons d’un pot , al damunt una capa d’anxoves, una mica de pebre negre i una branqueta de farigola.
Marcar com a complet
4.

Així, consecutivament anem alternant capes de sal i d’anxoves amb pebre i farigola, essent la darrera capa sempre de sal.
Marcar com a complet
5.

Ho tapem i ho guardem en un lloc fresc i fosc. A partir de 3 o 4 mesos ja es poden consumir,
Marcar com a complet

Nota

La salaó de les anxoves, és una tècnica molt antiga, hereva directa del “garum” que es perd en la foscor del temps. Sembla ser que els fenicis i els grecs ja conservaven les anxoves en sal i que els romans van aprofitar els coneixements d’aquests. A Catalunya, com us deia, la zona on la pesca del seitó és més abundosa és l’Empordà, aleshores té certa lògica que allà sigui on hi ha més tradició en aquesta elaboració. En Josep Pla ens recorda en el llibre “El que hem menjat”, que les cases particulars es confitaven les pròpies anxoves i que era un producte que no solia faltar mai al rebost. En totes les poblacions de la Costa Brava hi havia diversos establiments de producció i venda de les anxoves. En Josep Pla destaca especialment les de Cadaqués, però amb el temps i l’arribada del turisme molts d’aquests establiments van tancar, i des de fa uns quants anys l’elaboració de les anxoves s’ha concentrat a l’Escala, que ha mantingut diferents empreses que es dediquen a la salaó i conserva de l’anxova. Això ha fet que aquesta població es guanyés el prestigi i hagi unit el seu nom al producte que elaboren. La farigola i el pebre són opcionals, si ho preferiu ho podeu fer només amb la sal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *