Xanguet fregit

Foto: Haydn Blackey

No hi ha revisions

Ingredients

Ajustar serveis
Xanguets
Farina
Oli d'oliva
Sal

Elaboració

1.

Els rentem amb aigua abundant i els eixuguem amb paper absorbent.
Marcar com a complet
2.

Els passem per farina mirant de què no es facin grumolls.
Marcar com a complet
3.

Escalfem oli d'oliva en una paella a uns 180 °C, o sigui molt calent, però que no fumegi.
Marcar com a complet
4.

Hi anem posant els xanguets en poca quantitat perquè la temperatura no ens baixi de cop. Deixem que es fregeixin uns 2 o 3 min. fins que agafin un color daurat.
Marcar com a complet
5.

Els retirem amb l’ajuda d’una escumadora i els reservem sobre paper absorbent.
Marcar com a complet
6.

Escampem una mica de sal pel damunt i els servim ben calents.
Marcar com a complet

Nota

Primer de tot cal comprovar que el que comprem sigui xanguet i no peixos petits d'una altra espècie o el peix platí de la Xina. El xanguet (aphia minuta) no és cap aleví, la mida que coneixem és el tamany que tenen els adults, i no s'ha de confondre amb "petitons" d'altres espècies. La temporada del xanguet és la primavera, ja que després se'n va a aigües profundes per reproduir-se.
El xanguet –pescaito frito- és molt popular a Andalusia, sobretot a Màlaga, la seva gran demanda i la dificultat de la seva pesca, amb un art específic similar a la sonsera, ha fet que el seu preu sigui molt alt. En conseqüència la picaresca, tan freqüent a l'estat espanyol, ha fet que moltes vegades es posin a la venda alevins d'altres espècies, sobretot de peix blau, sota el nom de xanguet. Òbviament, això és il·legal, ja que aquest peix encara podria créixer molt i reproduir-se. Aquesta és la raó per la qual molta gent creu que la pesca i la venda de xanguet està prohibida.
El xanguet és un peixet deliciós i, ja que en mengem molt de tant en tant val la pena que sigui com cal per poder gaudir-lo plenament. Si el prepareu fregit, sobretot, utilitzeu oli d'oliva i el podeu acompanyar amb uns pebrots escalivats o amb ou ferrat. Deliciós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *