Les ostres del Delta, article

Les ostres del Delta

Al nostre país es comercialitzen ,bàsicament, dos tipus d’ostra: la europea o plana (ostrea edulis) i la japonesa o arrissada (cassostrea gigas) també coneguda com la del Delta. Totes dues són delicioses tant si es mengen crues com cuinades.

Fa uns trenta anys que al Delta de l’Ebre es cultiven ostres, i la seva particularitat geogràfica amb el riu aportant nutrients i els arrossars filtrant les aigües, ha fet que la seva adaptació sigui perfecta. L’ostra del Delta té un sabor extraordinari i amb els anys s’ha convertit en un dels productes més importants i característics d’aquesta zona.

Des del punt de vista dietètic és un producte natural i saludable que ens aporta potassi, calci, fòsfor, seleni, magnesi, tiamina, riboflavina i vitamines A, D i B.

L’ostra es pot menjar tot l’any, tot i que als mesos d’estiu aquests mol·luscs fressen i el seu sabor i textura és una mica diferent.

El cultiu al Delta es fa mitjançant la fixació en captivitat que controla la densitat de la llavor i els paràmetres adequats per al creixement i desenvolupament lliure de predadors i malalties. Quan està fixada es col·loca en cordes a les ostreres per a controlar el seu creixement. Els treballs de cura i manteniment són continus. Arribat el moment de la collita, es trien els exemplars aptes per a la venda i es porten a la depuradora. Allà es posen en bins per depurar-les mitjançant reg continu. Passades 24 hores ja són aptes per al consum.

Al Delta es cultiven prop de 500 tones d’ostres a l’any i s’ha convertit en un gran complement pel cultiu de musclo tant en la badia del Fangar com la dels Alfacs.

A l’Ampolla cada any es celebra la fira de l’ostra on es pot degustar aquest magnífic mol·lusc, tant cru com cuinat, de formes diverses pels restaurants del municipi.

L’avi Agustí, que és un gran productor d’ostres i musclos del Delta, ha començat la comercialització d’ostres en conserva en tres formats diferents: al natural, fumades i en escabetx. Elaborades de forma absolutament natural, sense cap mena de conservants, estabilitzants ni potenciadors del sabor, són una mostra més de la qualitat de les ostres del Delta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *