Neules, article gastronòmic

Les neules

Les neules són uns dolços tradicionals, elaborats amb ou, sucre, vainilla (artificial), aigua o llet, farina i mantega, dels que en tenim les primeres referències a principis del segle XIII. Segons els estudiosos del tema, es creu que al principi eren planes, no massa regulars i en alguns casos amb inscrits, generalment alguna pregària, o emblema, ja podien ser d’abadies o d’algun noble o feudal.

Es creu que foren inventades en alguna abadia per monjos o monges, que era on hi havia en aquella època les matèries primeres més abundants i d’on han sortit bona part de dolços i preparacions dolces tradicionals. També, els habitants de les abadies eren coneixedors de nombroses receptes, elaboracions culinàries i beuratges a base de cereals.

Diuen que l’origen fou l’enrotllament de les hòsties consagrades, ja que eren molt grans (uns 15cm de diàmetre) per a poder consumir-les millor, però no acaba d’estar clar, ja que l’hòstia clerical dista força de les neules i ni tant sols la versió 2.0. s’hi acosta. El que sí sabem del cert és que la tradició de sucar-les en algun tipus de licor (vins rancis, vins condimentats, moscatells, etc.) ja ve dels temps de Jaume I.

Per fer-les, a part dels ingredients bàsics, necessitem el neuler, que és una mena de tenalla amb dues planxes rodones, al qual s’aboca la pasta líquida per tal que prengui forma de cercle. La pasta queda apretada entre les dues planxes, que es posen una estona per cada banda sobre el foc o un fogó, és quan estan calentes encara que les hem d’enrotllar amb l’ajuda d’una bareta o bastonet, antigament de fusta i actualment d’inox per qüestions sanitàries, un cop fredes ja mantenen la seva forma característica de tubet. Actualment alguns pastissers les han recuperat, com a alternativa diferent de les clàssiques cilíndriques, i poden decorar una part amb xocolata. Tampoc s’han fet amb mantega fins fa molt poc, fa només dues generacions que el llard de la recepta s’ha substituït per mantega. Altres variants molt conegudes són les neules cilíndriques cobertes de xocolata blanca, que de vegades tenen la pasta feta amb cacau, que substitueix part de la farina, i les cobertes de xocolata negra o amb llet. Les cobertes amb xocolata no se solen sucar.

Les neules es mengen a la sobretaula, al Nadal, acompanyant els torrons o després d’ells. En aquesta festa solen acompanyar-se de cava, tot i que després hi ha persones que el reemplacen per un vi dolç, moscatell, o garnatxa. En qualsevol època de l’any es mengen, per exemple, per acompanyar gelats, sorbets (aquest tipus de decoracions mereixerien un article a part) o crema catalana. També es poden menjar com a postres. Fets amb el mateix tipus de massa i confeccionats a partir d’un mateix estri (el neuler), les podem trobar en altres països però amb altres noms, com els wafels holandesos o els brätzeli suïssos, una mica més gruixuts i plans generalment. Aquestes elaboracions solen anar acompanyades d’alguna crema de nata o cacau i generalment els trobem en forma de galetes rectangulars.

Jordi Noguera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *