L'ànec, article

L’ànec

L’ànec es coneix a la Xina des de fa més de dos mil anys i hi ha documents recentment descoberts que ens indiquen que a l’antiga Mesopotàmia es consumia ja fa 3.600 anys.

Fàcilment domesticable, l’ànec des de sempre es cria abans de res per la qualitat de la seva carn. La seva nova utilització en la producció de foie gras a gran escala, li atorgà una gran empenta, sobretot a partir de principis del segle XX.

Durant el període precedent i fins al segle XVIII, l’ànec s’ha considerat en la basse cour (coral) com un animal de segona categoria; menys considerat que el pollastre i, per descomptat, molt menys que la seva cosina major, la oca, que sovint estava present en la taula de la burgesia i la noblesa.

Els ànecs silvestres, reconeguts pel coll verd, són una presa important per als caçadors i les mateixes receptes de l’ànec domesticat es poden aplicar als ànecs silvestres.

En el curs de la història s’han creat nombroses versions mítiques d’aquest animal com l’ànec lacat i l’ànec a la premsa de la TOUR D’ARGENT.

Xina és encara el primer consumidor del món d’ànec. També la cuina francesa ha creat nombroses receptes famoses d’ànec, com poden ser l’ànec a la sang o l’ànec a la taronja tan estimats pels francesos. A Espanya hi ha poques receptes tradicionals d’ànec, però hi podem trobar l’ànec amb peres i l’ànec amb naps dels països catalans i poques receptes més.

L’ànec domesticat està disponible tot l’any i l mes de maig és el més indicat per la seva qualitat. Generalment té una edat de 2 a 4 mesos. els ànecs “de carn” solen pesar entre 1,2kg i 3kg, i els ànecs productors de foie gras solen pesar de 4 a 6 kg.

EFECTES BENEFICIOSOS DE L’ÀNEC

Les races i les tècniques de criança dels ànecs ens proporcionen unes carns menys grasses i calòriques. La mitjana de valor calòric pel seu consum és de 130 kcal per 100 grams (el del pollastre és de 160 kcal. per 100 grams).

Amb aquesta referència podem comprovar que l’ànec és poc calòric. La major part de la seva massa greixosa es troba entre la pell i la carn, així que és molt fàcil, per a les persones preocupades per la seva línia, retirar aquest excés de greix després de la cocció, però no podem oblidar que aquest greix, té una relació molt important amb el gust de l’ànec. Tanmateix hem de subratllar que és molt ric en àcids grassos poliinsaturats, els qualificats com a colesterol bo.

VALOR NUTRICIONAL PER 100 GRAMS D’ÀNEC

Proteïnes 19 g
Lípids 6 g
Glúcids 0 g
Calories 130 kcal

 

Cal afegir que l’ànec és molt ric en vitamina del grup B i conté una proporció notable de ferro.

André Bonaure

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *