La mel, article sobre la mel,

La mel

La mel deu ser un dels primers productes que va recol·lectar l’home. Hi ha indicis de que fa més de 10.000 anys ja coneixíem l’ús de la mel. A Bicorp (València), hi ha pintures rupestres, trobades a la cova de l’Aranya, que ens demostren que al paleolític l’home ja en consumia, aquí, al nostre país.

Mel, article sobre la mel,

Foto: Mike Black

La mel és un producte alimentari produït per les abelles a partir del nèctar de les flors que liben, transporten i emmagatzemen en les bresques del rusc. L’abella elabora 7 kg de mel per cada 1 kg de cera. Per elaborar 100 g de mel l’abella ha de visitar prop de 1 milió de flors. Par a obtenir-ne 1 kg ha de portar al rusc de 120.000 a 150.000 cargues de nèctar.

Un cop al rusc, les abelles recol·lectores entreguen el nèctar a les abelles receptores, que el guarden al pap i el van transformant seguint un procés de regurgitació del nèctar sobre la trompa i tornant-lo al pap. Això ho repeteixen entre 130 i 140 vegades. Llavors depositen una goteta d’aquest líquid en una cel·la hexagonal lliure, però aquest líquid encara no és mel. El nèctar conté entre un 50 i un 80% d’aigua i les abelles per obtenir la mel han d’eliminar tres quartes parts d’aquesta aigua. Per fer-ho creen una ventilació accelerada en l’interior del rusc batent les ales 26.400 cops per minut.

La composició de la mel:

Aigua17-18%
Glucosa31-32%
Sacarosa38-39%
Altres sucres5-10%
Proteïnes i aminoàcids0,2-2%
Minerals0,5-1%
Vitamines, encimes, hormones…0,5-1%

La composició, el color, l’aroma i sabor de cada mel és diferent segons quines espècies de plantes que hagin visitat les abelles. Les varietats més comuns són : la mel de romaní, d’alzina, de taronger, de castanyer, de farigola, d’espígol, d’eucaliptus, de bruc, d’alta muntanya i l’anomenada de mil flors. Per a obtenir aquestes diferents varietats hi ha apicultors que practiquen la transhumància, és a dir, transporten les abelles d’un indret a un altre seguint els temps de floració de les plantes.

La mel té unes propietats dietètiques importantíssimes, ja que gràcies a la seva composició té propietats antibacterianes, cicatritzants i antioxidants que afavoreixen el bon funcionament del nostre organisme. A més, les abelles ens deixen uns altres productes dietètics impressionants com el pol·len, la gelea reial, i el pròpolis.

La mel, article sobre la mel

Foto: ValentynVolkov

A l’hora d’adquirir la mel, és important assegurar-nos de que és una mel elaborada en un procés artesanal. Quan la mel surt del rusc és líquida i, a mesura que la temperatura disminueix, els sucres que conté és solidifiquen i fan que la mel es torni sòlida. Per a tornar-la a l’estat líquid, només l’hem d’escalfar uns minuts al bany maria, per tal d’augmentar la seva temperatura. Industrialment, hi ha empreses que per evitar aquest efecte, sotmeten la mel, a un procés d’escalfament ràpid fent que dissolguin els cristalls i elimini les bombolles d’aire. Llavors es filtra per eliminar la majoria de les partícules sòlides. D’aquesta manera trobem aquesta mel en els supermercats en estat líquid que segueix així durant molt temps, però amb aquest procés s’han destruït moltes de les fantàstiques propietats biològiques de la mel. Afortunadament al nostre país trobem apicultors artesanals que ens proporcionen una mel extraordinària amb totes les seves varietats i propietats. Un d’ells és Mel Múria, una empresa situada a El Perelló, que es dedica des de l’any 1810 a elaborar mel amb una qualitat impressionant.

Gastronòmicament la mel ha estat sempre molt important al nostre país, amb joies de la nostra gastronomia com el bacallà amb mel i el conegudíssim mel i mató entre d’altres. La mel combina amb tot i ens pot aportar un toc agredolç als nostres plats de xai, porc, ànec… D’altra banda, dona personalitat als dolços i pot fer que qualsevol pastís sigui diferent als comercialitzats habitualment.

Fa més de 10.000 anys que consumim mel i encara ens queda tant per descobrir…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *