Els ous, article gastronomia

Els ous

Hi ha pocs productes tan fantàstics en el món de la gastronomia com els ous. Són nutritius, fàcils d’aconseguir, es conserven relativament bé, tenen un aspecte exòtic, un sabor extraordinari, són senzills de preparar i, sobretot, són molt barats!

Tinc un amic que sempre diu que si el preu dels ous fos com el del caviar serien considerats una de les menges més apreciades del món, i crec que no li falta raó. Des del punt de vista gastronòmic hi ha poques coses tan saboroses com un parell d’ous ferrats, una bona truita al punt o uns ous remenats, i és que, a més, hi ha tantes maneres de preparar-los! Els podem fer ferrats, escalfats, durs, passats per aigua, en truita amb mil combinacions, remenats, al plat, a la flamenca, farcits, crus…i, per si tot això fos poc, combinen amb tot.

El fet de que consti de dues parts tan diferents ( la clara i el rovell) i que sigui tan fàcil separar-les, ha permès que es puguin utilitzar en diferents tècniques a l’hora d’elaborar múltiples plats. La clara és un gran escumant, i això ho veiem en els merengues, en els soufflés etc. i el rovell és un gran emulsionant que ens permet lligar salses i altres mescles. Això ha fet que siguin la base de mil maneres de cuinar: pastissos, arrebossats, mouses, soufflés, cremes, flams, sopes i, sobretot,  es fa servir en salses, especialment en una de les més importants: la maionesa.

Al llarg de tota la història, l’home ha sabut gaudir d’aquesta meravella, ja els egipcis els menjaven d’estruç, grues i altres aus. Apici, en els temps de la vella Roma, ja ens parla de receptes d’ous amb una mena de vinagreta feta amb vinagre, mel, mostassa i pinyons. A França, al segle XVIII, hi ha documentades més de seixanta receptes diferents i, avui dia, fins i tot la cuina anglesa, els ha adoptat com l’esmorzar més habitual.

A vegades no apreciem el que tenim!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *