El Delta

Quan fa uns d’anys ens va sortir la possibilitat de participar en un documental sobre la gastronomia de les Terres de l’Ebre, no m’ho vaig pensar gens i m’hi vaig tirar de cap. La gastronomia des de sempre ha estat una de les meves passions, i el Delta de l’Ebre és un gran paradís per a qualsevol gourmet.

Un cop acabat, dos anys més tard, i després de desenes de viatges, la meva visió del Delta va canviar molt. Vaig tenir la sort de descobrir un territori amb una riquesa cultural, gastronòmica i paisatgística extraordinària.

La gastronomia d’un territori sempre està condicionada pel seu clima i el seu paisatge. Per això en aquest documental vam voler reflectir el cicle anual de la natura. En cada estació de l’any vaig poder trobar els diferents productes que aquelles terres ens ofereixen de la mà de pescadors, pagesos, recol·lectors, etc.

La cuina del Delta és tan rica perquè el seu paisatge també ho és. Des de l’Ametlla de Mar fins a les Cases d’Alcanar podem trobar un litoral amb platges magnífiques d’una bellesa extraordinària. Dins el delta, la gran biodiversitat del Parc Natural ens sedueix tant en les basses com en les arrossars. La punta del Fangar és d’aquells llocs on l’horitzó ens hipnotitza i ens deixa bocabadats una bona estona. Els pobles i ciutats de l’interior amb les seves fires i tradicions ens acullen amb una calidesa que en pocs llocs es pot trobar, Camarles, Ulldecona, El Perelló, Santa Bàrbara, Els Reguers i tants d’altres, en són bons exemples que cal conèixer de prop.

I és que, malgrat que originalment nosaltres vam anar allà per filmar i documentar els productes gastronòmics i la seva cuina, amb el temps ens vam adonar de que ens vam emportar un grapat de coneixements, de vivències i d’amics que sempre més durem amb nosaltres.

Les seves paraules, la seva mirada i els seus gestos transmeten una passió per la seva gastronomia, un respecte per la seva cultura i un orgull de pertànyer a les Terres de l’Ebre que crec que la resta de catalans hauríem d’agafar com a model.

A vegades ens agrada tant descobrir cultures llunyanes, paisatges exòtics, menjars desconeguts i oblidem que dins a casa nostra tenim tresors increïbles com és el Delta. Les Terres de l’Ebre han estat, malauradament, les grans desconegudes i oblidades del nostre país. Potser, ara, és un bon moment per tornar-les a descobrir.

Pep Sala

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *