
Setmana del 17 al 23 de gener
Seguim amb la setmana dels barbuts, que durarà fins el dia 22. St. Antoni del porquet i St. Sebastià són les diades més representatives. Les festes de St. Antoni amb els Tres Tombs, les matxades, les Santantonades, les fogueres, i les rifes de porc encara són força importants al nostre país i n’esdevenen fires, mercats i festes populars.
Recordeu que dimarts és lluna plena!
Setmana 3
Dilluns 17
St. Antoni del porquet
St. Antoni Abat
Dimarts 18
Lluna plena
Sta. Margarida d’Hongria
Dimecres 19
St. Màrius, St. Canut, Sta. Marta
Dijous 20
St. Sebastià
St. Fabià
Divendres 21
St. Fructuós de Tarragona, Sta. Agnès de Roma
Dissabte 22
St. Vicenç Màrtir
Diumenge 23
St. Ildefons de Toledo
Fires i festes recomanades
Aquesta setmana...
Dilluns 17 de gener de 2022
Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré
Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu solet.
Sant Antoni plové, per a les patates va bé
Sant Antoni serè, omple la bota i el graner.

Foto: Calafellvalo
St. Antoni del porquet o de les ases
St. Antoni Abad, Sta. Leonil.la i Sta. Rosalina de Vilanova
St. Antoni és patró dels traginers i dels animals domèstics, sobretot els de peu rodó. Havia estat una diada molt important en les tradicions dels Països Catalans i el dia d’avui es celebrava un gran dinar familiar. Antigament es donaven tres voltes a una gran foguera i actualment, encara, es fan processons per tot el territori amb els animals domèstics, que es beneeixen. En diverses poblacions es fan rifes d’un porc. La festa dels Tres Tombs o dels Tonis actualment es sol celebrar el cap de setmana anterior o posterior.
Diada de Menorca.
Plats tradicionals:
Porc de St. Antoni (un pa dedicat al Sant), all i pebre d’anguiles, escudella, xai a la brasa, botifarra i cansalada a la brasa, caldera d’arròs i fesols, coca de verdures i de trempó (Mallorca).
Dolços:
Tortell de St. Antoni, rosquilles d’anís o rotllets d’anís, cocs a la cassola, ensaïmada de St. Antoni (Balears), panoli, panets de St. Antoni.
Festes majors:
Navata (Empordà), Corbera de Llobregat (Baix Llobregat), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Vilaseca (Tarragonès), Benissanet (Ribera d’Ebre), La Granadella (Les Garrigues), Portmany (Eivissa), El Voló (Rosselló), Salou (Tarragonès), Ascó, Les Borges del Camp, Camarasa, Cambrils de Mar, Figuerola d’Orcau, García, Llabería, Mas-salcoreig, Miravet, Mora d’Ebre, El Perelló, El Pont de Claverol, Pratdip, Querol, Sanaüja, St. Antoni de Vilamajor, St. Feliu de Codines, Sarroca de Lleida, La Selva de Mar, La Torre de l’Espanyol, VilaBella i Vimbodí.
Dimarts 18 de gener de 2022
Per Sant Pere de gener, tota cuca revé.

Foto: Jacques Savoye
St. Volusià, Sta. Prisca, Sta. Margarida d’Hongria, Sta. Beatriu i Sta. Liberata
Fins al 1960 el dia d’avui era St. Pere de gener i es celebrava la festa de la càtedra o cadira de Sant Pere.
Festes majors:
La Viella Alta.
Dimecres 19 de gener de 2022
Si plou per Sant Canut, en tres mesos no veuràs eixut.

Foto: José Manuel de Laa
St. Canut, St. Marius i Marta, Sts. Audifaç i Àbac, Sta. Pia, St. Gumersind, St. Servideu i Sta. Germana
Dijous 20 de gener de 2022
Per Sant Sebastià, una hora el dia es va allargar.
Sant Pere cuiner, feu que el guisat em surti bé.

Foto: Jorisvo
St. Sebastià i St. Fabià
St. Sebastià és el patró de molts municipis i això fa que el dia d’avui es celebrin moltes festes majors d’hivern, fires i aplecs. Abans era festa grossa i es celebraven grans àpats col·lectius on les escudelles eren força habituals. A l’Empordà era tradicional anar a les platges a menjar garotes amb botifarra negra. D’altre banda, St. Sebastià és el patró de Mallorca.
Antigament es celebrava la diada de Sant Pere Cuiner.
Plats tradicionals:
Escudella i carn d’olla, garotes amb botifarra negra.
Dolços:
Sagetes d’Argentona
Festes majors:
Palma (Mallorca), Cunit, Vallirana i Begues (Baix Llobregat), Rajadell i Suria (Bages), Alcarràs, Alfarràs, Alfés, Alió, Almenar, Alós de Balaguer, Alpicat, Bellvís, Bigues, La Bisbal del Penedès, La Canonja, Cànoves, Castellserà, Constantí, Copons, Cunit, Espolla, Figols d’Organyà, Fondarella, La Granja d’Escarp, Gratallops, Ivars de Noguera, Maials, La Masó, El Masroig, Miralcamp, Moià, Monistrol de Montserrat, Olvan, Els Omellons, Oristà, Els Pallaresos, Perafort, Polinyà, Riudoms, St. Jaume de Domenys, St. Llorenç d’Hortons, St. Martí de Tous, St. Pere Pescador, Sta. Maria d’Oló, Soses, Taradell, Térmens, Tordera (Segarra), Torrebesses, Torrefarrera, Torrelameu, Viladecans, Vilagrassa, Vilanova d’Escornalbou, Vilanova de Segrià, Vilaplana, Vila-rodona i El Vilosell.
Divendres 21 de gener de 2022
Sembra ton all per Sant Fruitós i serà ben rabiós.
Si per Sant Fruitós fa sol, any de fruita si Déu ho vol.
Per Santa Agnès una hora més.

Foto: Thomas Ulrich
St. Fruitós o Fructuós, St. Augui i St.Eulogi i Sta. Agnès
Festes majors:
Sant Fruitós de Bages (Bages), Hostalets de Balenyà i La Vall de la Sta. Creu
Dissabte 22 de gener de 2022
Si per Sant Vicenç fa bon sol, de cada cep se n’omple un bot; si plou al matí la meitat de vi, si plou a la tarda collita esguerrada.
Sant Vicenç mullat, tot el vi esguerrat.

Foto: MonikaP
St. Vicenç, St. Víctor, St. Gaudenci, St. Anastasi
St. Vicenç és el patró dels vinyaters. Antigament es feien balls de coques en moltes poblacions. També és el dia de la festa major d’hivern en diverses poblacions del país.
Dolços:
Coca de St. Vicenç, pa amb vi i sucre.
Festes majors:
Àger, Besalú, Cabanes, Cabrera de Mar, Castellbisbal, Castellfollit de Riubregós, Castellolí, Castellvell del Camp, Espinelves, Esterri d’Aneu, Gualba, Llançà, Maià de Montcal, Menàrguens, Mollet del Vallès, Prats de Lluçanès, Regencós, Riells, Rupià, St. Vicenç d’Àger, St. Vicenç de Calders, St. Vicenç de Castellet, St. Vicenç dels Horts, St. Vicenç de Montalt, St. Vicenç de Torelló, Torregrossa, Tossa de Mar, Vallromanes, Viladasens i Vilamalla.
Diumenge 23 de gener de 2022

Foto: Calafellvalo
St.Trobat, St. Ildefons, St. Francesc Gil de Frederic, St. Agatàngel, St. Climent i Sta. Emerenciana
Festes majors:
Brunyola, Sta. Maria de Palautordera (Quart diumenge), La Curullada, Puigpelat (Diumenge després del 20), Malla (Diumenge proper al 22) i Festa de Sant Antoni a Cornellà del Terri (el Pla de l’Estany) ( diumenge després del 17).