Com i quan utilitzar safrà, trucs de cuina

Com i quan hem d’utilitzar el safrà

El safrà és una de les espècies que sempre ha estat més apreciada al nostre país. 

Ens va arribar fa molts segles gràcies a la presència dels àrabs en la península Ibèrica. 

Es tracta dels estigmes i pistils de la flor (crocus sativus) que es treuen a mà, una a una. Això i el fet que de cada kg de flors en surt només 12 g de safrà ha fet des de sempre que sigui una de les espècies més cares.

El safrà té una aroma, diria un perfum, molt especial i delicat i alhora també aporta color als plats. De fet, la paraula “safrà” ve del llatí “safranum”, que alhora ve de l’àrab “asfar” que significa “groc”.

El safrà aporta el seu aroma i color, com tothom sap, en els arrossos i “paelles” però també s’utilitza en altres plats com els “groguillos” de Tarragona, en algunes sopes de peix com la “bollabesa”, en cremes de verdures, a Itàlia és imprescindible en els “risottos”, a la India en els “curries”, i en alguns arrossos com el “pillau”, i també el trobem en dolços com en algunes cremes o “natilles” i en alguns gelats.

Al nostre país sol anar sempre en les picades que utilitzem per acabar els plats, per això el xafem en el morter, juntament amb les ametlles torrades, avellanes, julivert, all, etc. 

Per poder xafar-lo bé, cal que el safrà estigui ben sec, i per això és sol “torrar”. De fet, no cal torrar-lo, simplement escalfant-lo, embolicat en un paper, sobre una olla o una estufa, ja n’hi ha prou.

Per conservar-lo cal guardar el safrà en un lloc ben sec i sense llum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *