Resum del dia 2 de febrer

Dimecres 2 de febrer 2022

La Candelera

Presentació de jesús al Temple, Purificació de Maria, Mare de Déu de la Llet, St. Corneli, Sta. Caterina de Ricci i St. Llorenç de Canterbury

Si la Candelera riu, el fred és viu; si la Candelera plora, el fred és fora.

Tradicions

Quaranta dies després de Nadal es celebra la festa de la Candelera, que havia estat una diada molt important amb el seu dinar de festa familiar. La tradició mana que avui es desmunta el pessebre i es donen per acabades les festes de Nadal. Una altra cosa que acaba per la Candelera és la temporada de matances del porc que havia començat per St. Martí.

Des de sempre el 2 de febrer, la Candelera, s’han fet previsions meteorològiques per a la resta de l’hivern. De fet, avui és el famós dia de la marmota als EUA.

Antigament es creia que avui els ossos es despertaven de la seva letargia hivernal. En moltes poblacions encara es celebra la Festa de l’ós.

Per tot el país podreu trobar diferents fires i festes de la Candelera.

Què mengem avui?

Plats tradicionals:

Galeres (l’Ametlla de mar), coradella (Molins de rei), calçots, carxofes a la brasa, xai a la brasa, xai al forn, botifarra a la brasa

Dolços:

Tortell de la Candelera, pastes de full

Festes majors

Ametlla de mar (Baix Ebre) Botarell, La Pobla de Mafumet, Calafell (Baix Penedès) , Castelló d’Empúries (Alt Empordà) Enviny, Ivorra (La Segarra), L’Espluga Calba, Palau-Saverdera, La Pobla de Mafumet i Perafita (Osona).