Resum del dia 17 de gener

Dilluns 17 de gener 2022

Sant Antoni del porquet o de les ases

St. Antoni Abad, Sta. Leonil.la i Sta. Rosalina de Vilanova

Coca de sant Antoni-cuina tradicional catalana-17 gener-

Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré.

Tradicions

St. Antoni és patró dels traginers i dels animals domèstics, sobretot els de peu rodó.  Havia estat una diada molt important en les tradicions dels Països Catalans i el dia d’avui es celebrava un gran dinar familiar. Antigament es donaven tres voltes a una gran foguera i actualment, encara,  es fan processons per tot el territori amb els animals domèstics, que es beneeixen. En diverses poblacions es fan rifes d’un porc. La festa dels Tres Tombs o dels Tonis actualment es sol celebrar el cap de setmana anterior o posterior.

Diada de Menorca.

Què mengem avui?

Plats tradicionals:

Porc de St. Antoni (un pa dedicat al Sant),  all i pebre d’anguiles, escudella, xai a la brasa, botifarra i cansalada a la brasa, caldera d’arròs i fesols, coca de verdures i de trempó (Mallorca).

Dolços:

Tortell de St. Antoni, rosquilles d’anís o rotllets d’anís, cocs a la cassola, ensaïmada de St. Antoni (Balears), panoli, panets de St. Antoni.

Festes majors

Navata (Empordà), Corbera de Llobregat (Baix Llobregat), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Vilaseca (Tarragonès), Benissanet (Ribera d’Ebre), La Granadella (Les Garrigues), Portmany (Eivissa), El Voló (Rosselló), Salou (Tarragonès), Ascó, Les Borges del Camp, Camarasa, Cambrils de Mar, Figuerola d’Orcau, García, Llabería, Mas-salcoreig, Miravet, Mora d’Ebre, El Perelló, El Pont de Claverol, Pratdip, Querol, Sanaüja, St. Antoni de Vilamajor, St. Feliu de Codines, Sarroca de Lleida, La Selva de Mar, La Torre de l’Espanyol, VilaBella i Vimbodí.